Поштовани родитељи и ученици осмог разреда,

Као и претходних година, Министарство просвете, науке и технолошког развоја планира да спроведе завршни испит на крају основен школе. Због актуелне епидемиолошке ситуације и мере које је донела Влада Републике Србије, одлука о времену и начину полагања завршног испита биће донета накнадно, по окончању забране кретања.

У циљу помагања ученицима осмог разреда да се пипреме за полагање завршног испита Министарство просвете је донело одлуку да се спроведе онлајн тестирање, којим ће се ученицима омогућити самопроцена знања. Побни тест се у складу са тренутним могућностима рада од куће.

Сврха овог тестирања је самопроцена знања и да ученици, на основу резултата завршног испита евентуално посвете додатну пажњу одређеним предметима, односно областима у оквиру предмета.

Онлаин тест (пробни завршни испит) ће се реализовати преко платформе mojaucionica.gov.rs. Ученици платформи приступају користећи налоге који су добили (или ће добити) од разредних старешина за потребе приступа платформи Microsoft Teams.

Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања је припремио демо верзију теста ”Упознај окружење за самопроцену знања”, који треба да послужи ученицима да се пре тестирања упознају са платформом. Очекује се да ће ученици од 14. априла 2020. године моћи да приступе платформи како би проверили приступне параметре, упознали се са окружењем, погледали упутства и урадили демо тест. Демо тест ће имати четири питања како би ученици имали прилику да виде какав тип питања их чека на тесту и моћи ће да се упознају са начином решавања.

Термини за онлаин тестирање

22. април 2020. – тест из српског језика

23. април 2020. – тест из математике

24. април 2020. – комбиновани тест

Ученицима ће сваки тест бити доступан 12 сати (од 8.00 до 20.00) како би могли да му приступе у време кад технички или други организациони или породични услови дозвољавају.

Преко платформе mojaucionica.gov.rs. и налога који им је проследио одељенски старешина, ученик приступа решавању тестова.

На почетку ученик бира језик на коме ради тест.

Ученик ће моћи само једном да приступи решавању теста, које ће бити временски ограничено. То значи да када ученик приступи тесту, мора и да га заврши у року предвиђеном за рад. На почетку тестирања ће добити обавештење о дужини трајања тестирања.