РАДНЕ НАВИКЕ ТОКОМ УЧЕЊА НА ДАЉИНУ


Драги ученици,

У околностима ванредног тања због епидемије, у специфичној сте ситуацији. Чини вам се да имате времена на претек, али и обавеза на претек, а ваш стари план рада више ”не функционише”. Сад је право време да проверите колико су вам стварно развијене радне навике и колико још треба да порадите на њима.
Ево неколико савета, како организовати време учења и не дозволити да вам ”време исцури” у ситуацији кад сте цео дан код куће:
За почетак добро је водити рачуна о организацији дана , када одлазите на спавање, када устајете, када обављате своје школске обавезе. У томе вам помаже распоред емисија на РТС-у и распоред који вам дају ваши наставници на начин на који сте се договорили. Ако на све начине одлажете почетак учења: неодложни филмови, серије, телефонски разговори, сређивање собе, стално имате “напад жеђи и глади” , мрзовољни сте, , једном речју “мисли вам лутају док учите”, онда је потребно да вам кажем да је ова ситуација у којој се сада налазите, прилика да сами организујете сопствено време, да на овај начин вежбате самодисциплину, самоконтролу и преузимање одговорности за сопствено учење.
Решење је да направите План учења.
План учења: Где се учи, кад, шта и којим редоследом? За столом ! Учење у фотељи или на кревету није ефикасно, организам је опуштен и велика је вероватноћа да ће из поспаности прећи у сан.
Иако вам се чини да имате пуно времена, време вам брзо “исклизне” и тек увече схватите да нисте стигли све да обавите. Решење је план рада. Да би план био и „званичан“, можете да направите велики постер, илуструјте га цртежом, колажом. План служи као згодан подсетник. У план се, поред учења на даљину, комуникације са наставницима, израде домаћих задатака, рокова које су наставници дали за израду задатака, распореда часова на РТС-у укључује и телефонирање, ТВ, паузе за нешто друго што вас занима. Немојте се ослањати на родитеље да вас подсећају да требате да учите. То је ипак ваша обавеза. Током дана погледајте план више пута, па можете и да га исправите и преправите. Добро организован дан олакшаће вам време без дружења у школи и школском дворишту.
Атмосфера за рад – Све што вам одвлачи пажњу – телфон, ТВ, занимљиви предмети нису неопходни док се учи. Прво се уче најтеже ствари, док сте одморни. Правите кратке паузе. Неко већ после 20 минута губи пажњу, други могу и 40 минута ефикасно да раде. Најбоље је правити одговарајуће краће паузе. Дуге паузе захтевају поновно привикавање на ситуацију учења.
Зашто је корисно развити радне навике? То је начин да имаш:

• више квалитетног слободног времена
• бољи успех у школи
• без добрих радних навика није једноставно “покренути” се и учити редовно
• развијене радне навике су предуслов за успех у сваком послу

Планирање времена и места учења , прављење плана учења и других обавеза, пружање подршке у учењу од стране родитеа све то помаже да се учврсте радне навике.

Савет
Редовно учите и завршавајте своје обавезе. Тиме показујете своју зрелост и одговорност. Ако се не учи редовно, тешко је савладати и надокнадити пропуштено. Знања која стекнете и на овај начин ће вам користити за будуће школовање и помоћи у припреми за завршни испит. Настава на даљину вам олакшава учење јер се неколико пута можете враћати на садржаје који вам нису јасни, или да се подсетите а који се налазе се на платформама.
Комуницирајте са наставницима како би добили објашњења у вези са градивом што вам доста олакшава учење и спречава“лутање.”

Надам се нашем скором дружењу у школи.
Педагог
Бранкица Кљајевић