Светски дан борбе против СИДЕ

Данас, 1.децембра, обележава се Светски дан борбе против сиде и то је прилика да се људи широм света уједине у борби против ХИВ-а, покажу подршку према људима који живе са ХИВ-ом/АИДС-ом .
Први пут је обележен 1988. године и први је икада глобални дан здравља . Светски дан борбе против сиде је важан да подсети јавност и младе да ХИВ није нестао, да постоји и даље витална потреба да се подигне свест људи, победе предрасуде и да људи који живе са инфекцијом ХИВА имају право на живот пун поштовања и достојанства без дискриминације.
Иако је Светски дан борбе против сиде добра прилика да шира јавност почне да прича о томе и да се знање спроведе у акцију, не смемо заборавити важност јачања свести о ХИВ-у и током целе године.

Како можете подржати Светски дан борбе против сиде?

• Подизањем свести људи о ХИВ-у и сиди у свом окружењу.
• Ношењем црвене трачице и предлагања другим људима да учине исто.

ЦРВЕНА ТРАЧИЦА је међународни симбол који већ тридесет година после појаве првих случајева ХИВ-а, је симбол свести и подршке онима који живе са ХИВ-ом.
Људи их носе током целе године, а поготово у време 1. децембра – Светског дана борбе против ХИВ/АИДС-а, како би изразили своју забринутост за ХИВ и сиду и људе који живе са том болешћу или су окружени њима и пружили им подршку.

За рад Ученичког парламента задужени су педагог Кљајевић Бранкица и одељењске старешине 7. и 8. разреда. Ради реализације садржаја Програма Здравствене заштите, Ученички парламент ће сарађивати са Школским диспанзером, Канцеларијом за младе Општине Савски венац и учествоваће у свим активностима које организују ове установе.